Watervlooien kopen of kweken? Alles wat je moet weten en meer! (2024)

Watervlooien kweken is bijzonder simpel en aan te raden voor iedereen met een aquarium. Daar zijn ook goede redenen voor. Bijvoorbeeld zijn ze gezond voedsel voor je vissen, en zijnzweefalgen die je water groen maken verleden tijd. Dat geldt voor zowel je aquarium als je vijver. Met andere woorden, kweken met die hap.

Watervlooien zijn een geweldige voedingsbron voor aquariumvissen. Zelf gebruik ik ook tabletten waarin watervlooien verwerkt zitten. Die plak ik dan tegen het aquariumraam. En dan kijken hoe de vissen gaan smullen en tegelijkertijd goede voeding krijgen. Je kunt deze tabletten hier vinden.

Watervlooien kweken

Watervlooien kweken is minder moeilijk dan je misschien denkt. Om het nog gemakkelijker te maken volgen eerst de benodigdheden en daarna een handleiding. Op naar gratis en goed voedsel, dat moet de gemiddelde Nederlander toch aanspreken.

Met watervlooien kweken wordt vooral het kweken van de zogeheten Dapnia bedoeld. Eigenlijk een soort klein waterkreeftje. Het punt met de term watervlooien is dat het meer een verzamelnaam is, een containerbegrip, van kreeftachtige organismen die dezelfde grootte hebben. Dit artikel behandelt daarom het beestje dat eigenlijk iedereen bedoelt met de term watervlooien. De Dapnia ofwel de Daphnia pulex.

Afijn, we gaan voor het kweken van watervlooien, wat jedaarvoor nodig hebt is vrij gemakkelijk.

Een doorzichtige unit waar redelijk wat water in kanVoedingsstoffen zoals vlokken, gist en melk
Kraanwater of regenwaterEen schepnet, gewoon om het einddoel voor ogen te hebben
Waterslakken zijn zeer welkom tegen algengroei op glazen ruitenEen hor of gaas zodat muggen er geen eitjes in kunnen leggen

Weetje: Watervlooien (Dapnia) hebben 31.000 genen. Ter vergelijking, jij hebt er ‘maar’ 23.000. Niet gek he, voor zo’n klein waterwezentje.

Stappenplan voor het kweken van watervlooien

  • 1. Regel een oud aquarium of een grote glazen vaas.
  • 2. Zet deze voor een raam waar direct zonlicht invalt, zorg er wel voor dat het water niet warmer wordt dan 28-29 graden. Daarboven groeien de watervlooien niet meer. Zonlicht zorgt voor een explosie aan algengroei, en dat moeten we hebben omdat dit voedsel voor de watervlooien is. Ook kun je een grote bak gewoonweg buiten zetten.
  • 3. Vul het oude aquarium met water uit de kraan. Het voordeel van dit water is dat er geen vervelende andere parasieten inzitten. Regenwater is zijn samenstelling nog beter.
  • 4. Laat de bak twee weken staan en gooi er een scheutje melk bij. Gooi na een week nog wat vlokvoer erbij. Verdampt water kan aangevuld worden met kraanwater.
  • 5. Na twee weken begint het water groen te worden. Perfect, daar zijn we naar op zoek.
  • 6. Koop een goede zak watervlooien bij de dierenspeciaalzaak en laat deze vrij in de bak met groen water.
  • 7. De watervlooien zullen zich razendsnel vermeerderen, tot het water weer helder is. Als dat moment is aangebroken, gooi er dan weer eens een scheut melk, wat gist of vlokvoer bij.
  • 8. Voila, jij hebt een continue aanvoer van vissenvoer. Je vissen zullen je dankbaar zijn voor de heerlijke verse delicatesse.

Waar moet je op letten bij watervlooien?

Zoals zoveel in het leven is het mogelijk dat op het pad naar een succesvol einddoel er problemen of afwijkingen onderweg plaats vinden. Maar dat is van te voren niet gezegd. En daar sta je dan met je problemen. Om je een beetje op weg te helpen worden een aantal van de meest voorkomen problemen onderstaand eruit gelicht. En belangrijker nog, hoe je deze problemen kunt oplossen of beter, voorkomen.

Probleem 1:je hebt vissen in je aquarium

Die eten gehele watervlooien populaties op. Met andere woorden, houd de watervlooien apart.

Probleem 2: de ruiten zijn begroeid met algen

Dat is een probleem omdat direct zonlicht in de bak belangrijk is om de goede algen te kweken. Namelijk de groen water zweefalg. Meer informatie over deze alg kun je vinden in de blog over groen water zweef alg. Oplossing is gewoonweg schoonmaken of slakken erin gooien die de wanden kunnen schooneten. Zelf schoonmaken gaat wel een stuk sneller.

Probleem 3: door muggen of vervuild water komt er tuig in je water datde watervlooien opeet

Hier geldt de regel voorkomen is beter dan genezen. Het punt is namelijk dat je het tuig niet goed ziet en moeilijk uit de bak krijgt. Het aquarium afdekken met een hor is een goede manier om te voorkomen dat er muggenlarven in het water terecht komen.

Probleem 4: de verkeerde alg ontstaat in de bak

Ja dat is een probleem. Blauwalg is zo’n alg diespontaan in de bak ontstaat. Zodra je dat ziet, twijfel niet en haal deze alg er meteen uit.

Probleem 5: zuurstofgebrek

Zuurstof aquariumplanten in een kweekbak voor watervlooien is nou gewoon niet praktisch. Als het water dan ook niet beweegt dan ontstaat er de mogelijkheid van zuurstofgebrek. Een luchtfiltertje lost dit probleem met gemak op.

Probleem 6: te warm water

Jij denkt, ik zet mijn bak voor een raam zodat er veel direct zonlicht in komt. Goed idee alleen groeien watervlooien niet meer in een bak die warmer wordt dan 28-29 graden. Een raam op het zuiden kan daarom iets wat te veel gevraagd zijn. Verplaatsen tot een plek waar de zon niet de hele dag op staat lost dit probleem meteen op.

Weetje: wat je eigenlijk wil is de algengroei in de kweekbak voor watervlooien bevorderen. Dat is namelijk het voedsel voor deze watervlooien. Alles wat niet mag in je aquarium zoals teveel voeding of direct zonlicht, mag nu wel. Grijp je kans en leef je uit!

Watervlooien begrijpen

Watervlooien zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Ze hebben een grote ecologische betekenis. Voor de watervlooien nerds onder ons, navolgend nog meer informatie over watervlooien.

De watervlooien kunnen zich snel door middel van korte schokken verplaatsen. Dit maakt de watervlooien bijzonder snel in het water. Best handig als je door heel veel dieren om je heen wordt beschouwd als een lekker hapje. Een manier om te overleven is het vermogen van watervlooien om zich ongeslachtelijk voort te planten. Met andere woorden, vrouwtjes kunnen zich zonder mannetjes voortplanten. Pas als omstandigheden ongunstig worden, worden de mannetjes watervlooien aangemaakt.

De reden waarom watervlooien zo belangrijk zijn in de natuur is vooral omdat ze een rijke voedselbron zijn voor visjes, maar ook salamanders en andere insecten zoals libellenlarven. Watervlooien zijn het gras van de weide of de garnalen van de zee.

Watervlooien hebben alleen wel een belangrijke andere functie. Ze houden water namelijk helder waardoor massale algengroei wordt voorkomen. Zonder watervlooien waren heel wat zeeën groen in plaats van blauw.

Weetje: Watervlooien zijn echte indicators van water. Bij zuurstofgebrek in het water worden de watervlooien roodkleurig. Kleurloze watervlooien zijn een indicatie van water met voldoende zuurstof.

Tot slot

Heb jij een oud aquarium over en geef je veel om je aquariumvissen? Volg dan de handleiding voor het kweken van watervlooien in deze blog en begin vandaag nog. Wil je nog geliefder worden bij je aquariumvissen? Lees dan de blog metalgemene informatie over aquariumplanten eens. Je aquariumvissen zullen er dankbaar voor zijn!

Een vraag aan jou…

Heb jij nog aanvullingen, vragen of opmerkingen over watervlooien? Laat dan een reactie achter!

4.4/5 - (18 stemmen)

Watervlooien kopen of kweken? Alles wat je moet weten en meer! (2024)
Top Articles
‘Yellowjackets’ Showrunner Jonathan Lisco on Cannibalism, the Death of [Spoiler!] and That Shocking Ending
Everything that happened in the Jacqueline Wilson Girls series
Tryst Utah
Tyson Employee Paperless
12 Rue Gotlib 21St Arrondissem*nt
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
Koordinaten w43/b14 mit Umrechner in alle Koordinatensysteme
The Realcaca Girl Leaked
Farmers Branch Isd Calendar
The Powers Below Drop Rate
Minn Kota Paws
About Goodwill – Goodwill NY/NJ
Things To Do In Atlanta Tomorrow Night
Nebraska Furniture Tables
Painting Jobs Craigslist
Missing 2023 Showtimes Near Landmark Cinemas Peoria
Craigslist Blackshear Ga
Equibase | International Results
The Exorcist: Believer (2023) Showtimes
1773X To
Unity - Manual: Scene view navigation
Eine Band wie ein Baum
Puss In Boots: The Last Wish Showtimes Near Cinépolis Vista
Poe Str Stacking
Hood County Buy Sell And Trade
Aspenx2 Newburyport
eugene bicycles - craigslist
Marquette Gas Prices
Marokko houdt honderden mensen tegen die illegaal grens met Spaanse stad Ceuta wilden oversteken
Pokémon Unbound Starters
Syracuse Jr High Home Page
Goodwill Houston Select Stores Photos
Asian Grocery Williamsburg Va
Toonily The Carry
Gets Less Antsy Crossword Clue
Page 5662 – Christianity Today
Game8 Silver Wolf
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Bartow Qpublic
How to Get a Better Signal on Your iPhone or Android Smartphone
Flipper Zero Delivery Time
Homeloanserv Account Login
Wilson Tire And Auto Service Gambrills Photos
Garland County Mugshots Today
Big Reactors Best Coolant
American Bully Puppies for Sale | Lancaster Puppies
Vci Classified Paducah
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Amourdelavie
Edict Of Force Poe
The Missile Is Eepy Origin
Dcuo Wiki
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6217

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.